петък, 4 май 2012 г.

Зелената глина - старотo, позабравено вълшебство за кожата



Действието на зелената хума или глина е познато на жителите на планинските райони много отдавна и никак не е случайно това, че сега интересът към нея се възражда. Започват да се появяват все повече научни съобщения за ползата от зелената глина при лечение на здравословни проблеми, трудно повлияващи се от медикаменти. Със сигурност може да се твърди, че зелената хума дава ненадминати резултати при лечение на кожни проблеми – обриви, сърбежи, алергии, екземи и др. Тя се прилага и за обезболяване, при травми, ставни  и мускулни болки. Не е случайно и това, че в световен мащаб изключително бързо нараства употребата на зелена глина за козметични цели. Стотици са и лекарствените препарати, в които се използва зелена глина. Тя участва в състава на повечето пасти за зъби, пудри, както и в най-реномираните марки червила.
    Цветово в зелената глина може да има наличие на сиви или бели нюанси. На пипане тя е мазна, гладка и мека. Характерно за нея е, че при поемане на вода набъбва, като увеличава няколко пъти обема си.

     Използването за лечебни цели става, след като зелената хума се смеси с вода в определено съотношение. Глината трябва да е суха, термично обработена за отстраняване на патогенни микроорганизми и без странични примеси. Задължително е водата, с която се смесва, да е преварена. Така получената каша се съхранява в стъклен или порцеланов закрит съд. Болното място се намазва със слой с дебелина минимум три милиметра, който отгоре се покрива с парче вълнен плат. Добре е преди употребата глината да се затопли леко, като в никакъв случай това не трябва да става в метален съд. 
    Много добри резултати дава и зелената глина при лечение на косопад на петна. В този случай се намазва цялата глава, като тя се завива с кърпа или тънка шапка и така се престоява минимум три часа, след което главата се измива само с вода. Тази терапия подобрява мозъчното кръвооросяване и премахва пърхота. При различни травми – охлузвания, отоци от удар, навяхвания и други подобни, глината се намазва върху дълго парче памучен плат и с него се превързва болното място. Същевременно за енергийно активиране се масажират дланите с планински кристал. Зелената глина дава много добри резултати при лечение на разширени вени. В този случай посочената терапия се редува с масаж с минерала хематит и няколко капки зехтин. Освен труднозарастващи рани,  кашата от делена глина се използва и за въздействие върху алергични обриви и екземи. При този случай терапията се комбинира с вътрешно поемане на спиртна настойка от кехлибар.Един век след  случката в Кочаш е обяснено научно въздействието на зелената глина върху корените на растенията. Внесена в камениста почва, тя отнема химични вещества от подпочвената влага, които впоследствие предава на растенията. Освен това тя има свойството да задържа влагата, чрез която отдава от своите йони на корените, като по този начин ускорява растежа им. Благодарение на тези си качества зелената глина е основна съставка на модерните в последно време течни комплексни торове, широко използвани в САЩ. Годишно там за тази цел се изразходва над един милион тона зелена глина, като благодарение на нея добивът на царевица и фасул е увеличен с близо 40%. Използвана профилактично върху кожата на лицето, зелената глина подобрява хидратацията й и я запазва млада и свежа. Изключително благотворното й влияние както върху здрава, така и върху болна кожа, й запазва едно от челните места сред медикаментите на бъдещето.


Зелената свръх пречистена глина ArgileVerte Ultra-Ventilée на Cattier се използва като разкрасяваща маска  или като пластир, заради благотворното въздействие, което има върху кожата и организма. Тя има абсорбиращо, пречистващо и регенериращо действие. Зелената глина на Cattier е особено подходяща за смесените и склонни към омазняване кожи. Тя поглъща и регулира прекомерната секрецията на себум, премахва токсините и нечистотиите, ревитализира кожата и благоприятства клетъчното обновяване. Тя има и антисептични и омекотяващи свойства.  Много богата на микро-хранителни вещества, тя храни кожата и организма минерали и олиго-елементи. Зелената глина на Cattier облекчава ставните и мускулни болки, изгарянията и болките в гърлото (особено в съчетание с етерично масло от лавандула), абцесите, цикатриксите, кожните раздразнения, както и подуването на корема и други болки в тази област.
СЪВЕТИ ЗА УПОТРЕБА:
Приготвяне на глинената паста: Сипете желаното количество глина в дървен или стъклен съд. Добавете вода, изворна или трапезна, така че да се покрие глината напълно. Оставете да престои около 30 минути, като разбърквате от време на време с неметална шпатула, докато се получи гладка смес. 
- като разкрасяваща маска : нанесете глинената паста на дебел слой върху лицето и деколтето, като избягвате контура на очите и устните.  Оставете да постои около 15 минути без да изсъхва върху кожата. Изплакнете с хладка вода, подсушете кожата с мека памучна кърпа. Нанесете като допълнение хидратиращ крем, съобразен с вашия тип кожа.
- като пластир : Нанесете от глинената паста върху текстил от естествен материал и я разстелете с не метална шпатула на слой с дебелина 2 до 3 мм., до 1 см  Поставете пластира директно върху кожата, като го прикрепите, без да стягате, с  връзка или по друг начин.  Ако пластирът трябва да се сложи върху разранена или възпалена зона използвайте тънка марля като разделител между глината и кожата. Оставете да постои така около един час, минимум. За да го махнете отстранете колкото може по-голяма част от глината, ако се наложи дори намокрете леко мястото, след което изплакнете с хладка вода и подсушете с мека памучна кърпа.
- във ваната, за да омекоти епидермиса: сипете 1 до 2 кафяни лъжички от Зелената глина в голяма чаша с изворна вода и разбъркайте  с не метална шпатула, след което изсипете сместа във ваната.
Зелената свръх пречистена глина може да се използва самостоятелно или в комбинация с етерични масла.
Когато чуем „глина” първото нещо, което си представяме е стар, глинен съд, останал като културно наследство от предците ни. Но всъщност от древността още е останала и идеята за глината като козметичен продукт. От тогава са известни нейните лечебни и разкрасяващи свойства.

 Глината се прилага за лечение на кожни проблеми, като в същото време я възстановява и стяга. Глината се използва и при артрози и ревматизъм, както и при мускулни болки. Не се развиват бактерии в глината и тя се приема както външно, така и вътрешно. Богата е на желязо, магнезии и алуминии. Глината има стимулиращи, стягащи, почистващи свойства. Заради безбройните си качества тя е предпочитана съставка за много козметички продукти.
  Тя е дълбоко почистваща, с което стимулира дишането на кожатал В същото време действа тонизиращо и подхранващо на кожата, благодарение на минералите, които съдържа.

 Ефикасността на глината зависи от мястото на добиване,  от веществата във водата, както и от химичния състав на минералите. Но каквато и да е тя, използването й винаги тонизира. Повечето глинени маски са подходящи за всеки тип кожа, но е препоръчително да се нанася предимно на склонните части към омазняване, както на лицето така и на тялото. Добрия абсорбиращ ефект, който притежава я прави изключително полезна като козметичен продукт. Глината поглъща бактерии и токсини. Можем да я срещнем и в състава на продукти за коса, като благодарение на нея те предлагат укепване и възвръщане на свежестта на косата. Глината благоприятства не само за здравината на косата, но и подхранва скалпа.
Глината е позната в няколко цвята. Различния цвят предполага и различни свойства.

 Бялата глина е една от най-често използваните в козметиката. Тя е много финна и е най-меката от всички типове глина. Притежава способността да омекотява кожата. Богата е на минерални соли и в състава й участва и минералът каолинит. Поради тази причина бялата глина е известна и като каолин. Подходяща е за всеки тип кожа-суха, мазна,чувствителна или зряла. Каолинът е основна съставка в най-различни козметични продукти – маски за тяло, за лице, сапуни, дезодоранти и др..


 Френска зелена глина съдържа изобилие от полезни елементи- няколко важни минерални оксиди, магнезии, калции, калий, доломит, силиции, магнезии, фосфор, мед, селен. Зелената глина дължи своето оцветяване на два много важни фактора, които различават качествената глина от некачествената - железния оксид и разложеното растително вещество. Зеленият цвят се дължи на многото цикли, които са нужни на земята за да се възстанови.
За разлика от другите глини, където елементите действат в заедно, Френската глина съдържа няколко елемента, които действат самостоятелно. Френската зелена глина се извлича от много дълбоки слоеве в земната кора – от 100 до хиляди крачки дълбочина. Това е една от причините за много фината структура на глината. Много финнoтo и често нестабилно молекулно състояние на тази глина позволява пълното поглъщане на нечистотията, мазнината, замърсяванията и грима. Силно абсорбиращото свойство на зелената глина я прави изключително полезна за мазната кожа. След използване на маски с френска зелена глина кожата се чувства по-мека, почистена, нежна, тонизирана, сияеща.

Поради богатството на минерали, глината спомага за произвеждането на колаген и е изключително подходяща за зряла кожа.

 Противно на популярното схващане, не всичката Френска глина идва от Франция. Това е просто първото място, където тя е открита и използвана като маска за лице и тяло. Зелената глина е разпространена и в Уаиоминг, Монтана, Китай и дори в някой Европейски държави.

 Познати са още жълта, червена, синя и розова глина. Синята глина снабдява кожата с кислород, има противовъзпалително действие и подобряват кръвообращението. Розовата глина има стягащо действие, като е най-подходяща за проблемна и чувствителна кожа.


 Маските с глина са използвани за разкрасяване и лекуване преди хиляди години. И днес те са невероятно средство за регенериране, подмладяване, освежаване на кожата. Способността и да всмуква и разгражда мазнините я прави истинско природно чудо. Глината е натурално средство за почистване на кожата и косата. Благодарение на маските с глина за изключително кратко време кожата е освежена и възстановена.
Процедури със зелена глина можете да откриете в студиата ни в Благоевград и Сандански.
За контакти : Славина Дончева, 0898220251
www.derma-expert.eu
www.boudoirbeautystudio.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар