вторник, 3 януари 2012 г.

Бирена мая за хубава кожа, лъскава коса и здрави нокти



Маята се използва както в продукцията на тестени изделия и пивоварството, така и в спортното и здравословното хранене. Бирената мая е добавка, намираща повече общо с бирата, отколкото с готварската мая. Причина за това е, че е обработена по технология, умъртвяваща микроорганизмите без да засяга витамините и минералите, които те съдържат, а готварската мая съдържа живи дрожди. 
За производството на различните видове мая (хлебна, бирена, винена) може да се използват огромна група едноклетъчни еукаритони микроорганизми (дрожди) от царството на гъбите.
Характерна черта на въпросните микроорганизми е, че имат свойството да ферментират, т.е. да превръщат въглехидратите в алкохол.
Ферментацията се използва в производството на алкохол, тестени изделия и други продукти.
Годините на биотехнологична селекция са отсяли определни групи микроорганизми, които носят повече полза и по-малко или никакви токсични елементи.
Така се е стигнало до откриване на дрождите Saccharomyces (сахаромицес). 
Готварската мая и бирената мая са нещо като братовчеди в семейството на "благородните микроорганизми".
Какво трябва да знаем за бирената мая?

В бирената мая се използват микроорганизми от вида Saccharomyces cerevisiae.
Те превъзхождат другите видове дрожди по количеството съдържащи се в тях  витамини и минерали.
Думата "Cerevisiae" идва от латински и значи "от пиво". Преди да се пакетират като хранителна добавка, бирените дрожди се подлагат на специален процес, свързан със автосмилане.
Предизвиква се контролирана клетъчна смърт и ензимите в бирените дрожди ги смилат на основни компоненти: минерални соли, аминокиселини, витамини, пептиди, липиди, мастни киселини и фрагменти със сложен химичен характер.
За какво се използва и какви здравословни ползи носи бирената мая?
Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на дрождите са:    Витамини: В1, В2, В3, В5, В6, В7 , витамин Н, биотин, В9, В12;  Минерали: P, Na, Ca, Mg, K, Zn, Mn, Fe.
Доказани ползи:
•    Имат естествен органичен произход и снабдяват тялото с допълнителни количества витамини към храната - това е особено ценено от пълните вегетарианци, които се стремят към изцяло органично хранене;
•    Внасят допълнително умерени до високи дози макро и микро елементи в организма, в допълнение на храната.
•    Подобрва значително някои кожни заболявани, като акне, псориазис, себорея и др., като подпомага пълноценното хранене и компенсира липсата на важни витамини и микроелементи, които са причина за заболяванията
Предположения и недоказани твърдения:
•    Понижава нивата на холестерола - липсват проучвания;
•    Увеличава нивата на енергията посредством съдържащите се в състава на бирената мая витамини и минерали - само по себе си това не прави маята енергетик, а антианемична добавка. Няма данни за други активни вещества, на които да се отдаде подобно действие;
•    Подобрява спортните  постижения - липсват данни за специфични вещества, отделно от витамините и минералите, на които да се отдаде подобен ефект. Липсва научно потвърждение;
•    Намалява нивата на кръвната захар - липсват проучвания;
•    Подобрява имунитета - някои учени предполагат, че е възможно определени фрагменти от мембраните (гликопротеини или протеогликани) на дрождите да подпомагат действието на белите кръвни клетки в борбата им с чужди микроорганизми. Причината е в голямото структурно сходство между мембраните на човешките имунни клетки и клетките на едноклетъчните дрожди. Теорията гласи, че имунните клетки присъединяват фрагментите от мембраните на бирените дрожди към собствените си мембрани и така подобряват функционалността си. Това е сравнително нова идея в научния свят и тепърва предстои да бъде потвърдена или отхвърлена.
Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на бирената мая?
При някои хора през първите няколко дни от приема на екстракт от бирена мая може да се усети подуване на стомаха, газове или оригване.
Не приемайте бирен мая, ако вземате спортни мултивитамини.
Какви дози са нужни и как се взима?
Дозата зависи от концентрата на екстракта. Най-добре е да следвате предписанията на опаковката.


www.spa-expert.eu
wwww.spaharmony.eu





Няма коментари:

Публикуване на коментар