неделя, 5 февруари 2012 г.

Основи на учението за Шуслеровите соли

Шуслер (1821-1898) бил едновременно лекар и изследовател. Основа за неговите хипотези и разработването на терапията с минерални соли били съвременните познания относно значението на минералите за растенията и живите същества, както и изследването на клетката през 19 век, хомеопатичното му образование и лекарска практика. Шуслер първи разпознал и оповестил нуждата от достатъчен и адекватен внос на минерални вещества за човешкия организъм и предвидил значението им за здравето на хората. При определянето, кои минерални съединения да включи в своя лечебен метод, той се позовал на ролята на минералите в човешкия организъм – наличието им в клетки и тъкани, тяхната физиологична функция и асимилирането им в тялото. На неговите критерии отговаряли следните минерални съединения:
No. 1 Calcium fluoratum                     No. 7 Magnesium phosphoricum
No. 2 Calcium phosphoricum               No. 8 Natrium chloratum
No. 3 Ferrum phosphoricum                No. 9 Natrium phosphoricum
No. 4 Kalium chloratum                      No. 10 Natrium sulfuricum
No. 5 Kalium phosphoricum                 No. 11 Silicea
No. 6 Kalium sulfuricum                      No. 12 Calcium sulfuricum
Шуслер категорично отхвърлил добавяне на средства, които не отговаряли на критериите му. През 1887 той дори отстранил No.12 Calcium sulfuricum от своята терапия, заради твърденията на един виден за онова време химик, че Calcium sulfuricum не спада към постоянния състав на организма.От смъртта на Шуслер са изминали над 100 години. Утвърдените Шуслерови соли бяха допълнени с нови съединения и успешно приложени в биохимичната практика. Днешното състояние на науката и големият практически опит положиха основата за по-широко приложение на биохимията.

Кое e особеното на Шуслеровите соли?
Шуслеровите соли не са като минералите, влизащи в състава на традиционните препарати.
  
Ø  Изхождайки от общото значение на минералите, се използват само тези соли, чиято физиологична функция е недвусмислено изяснена. Минералните вещества се “разреждат”, като чрез стриване се раздробяват на отделни молекули и така се избягва вредата от предозиране.
    Абсорбцията на минералите и
Ø утилизацията им в организма са в основата на специфично подбраните минерални съединения и степенното им раздробяване до молекули. Шуслеровите соли се резорбират от лигавицата на устната кухина и фаринкса, при което се избягват евентуални проблеми в усвояването им от страна на стомаха и чревния тракт. Те са хомогенни съединения, които директно се поемат и използват от организма, като освен това улесняват резорбцията на поетите с храната минерали.
    В
Ø учението за Шуслеровите соли се прави разлика между нуждата от минерали като градивен материал екстрацелуларно и функционалната им роля в клетката. С Шуслеровите соли се цели покриване на интрацелуларните нужди и индиректно повлияване на екстрацелуларната концентрация. Така те регулират минералния метаболизъм (резорбция, екскреция, концентрациони съотношения между отделните соли).

Значение на минералите за организма
Животът е невъзможен без наличието на минерали и микроелементи. Животът на Земята се е зародил в богатата на минерални вещества морска вода. В хода на еволюцията разнообразните физико-химични свойства на разтворените във водата минерали и микроелементи са използвани за стабилизирането на развиващите се органични структури и приспособяването им към различни функции. Всички живи същества са зависими от непрекъснатия внос на минерали. Човешкият организъм си набавя минерални вещества чрез храната. Минералите участват във всички телесни процеси, например мускулни движения, костно изграждане, сърдечна дейност, кръвотворене, растеж. Освен това те повлияват трайността на храните и химичните реакции, настъпващи при преработката им.
За разлика от витамините, които регулират биохимични реакции в организма, без да се метаболизират, минералните вещества често пъти се интегрират в химични съединения. Загубата им с изпражненията, урината и особено с потта обяснява повишените нужди в зависимост от вида, продължителността и интензитета на натоварване, както и от условията на околната среда.
Повишена потребност възниква винаги при ускорена обмяна в организма. Това се отнася най-вече за стресови ситуации, физически натоварвания, заболявания, фази на растеж, бременност и кърмене и при нездравословни хранителни навици. При недостатъчен внос на минерали настъпват типични прояви на дефицит, но и повишеният прием на полезни сами по себе си съединения може да е вреден и да доведе до здравословни проблеми. Все пак само част от минералите и микроелементите са “есенциални” (жизненоважни).

 
Всички важни въпроси

Шуслеровите соли регулират баланса на минерални вещества в организма ни, за да сме здрави и да се чувстваме добре. Но как по-конкретно въздействат те върху организма, в каква дозировка трябва да ги приемат възрастните и децата и на какво трябва да обръщаме внимание по време на лечение? На тези и много други въпроси отговаря нашият експерт.

Лечителят Гюнтер Х. Хепен години наред практикува с Шуслерови соли. Той е автор на няколко книги за същността и  приложението на популярните соли. 49- годишният лечител има приемни кабинети в гр. Тутлинген и гр. Бамберг, Германия.

Каква е разликата между Шуслеровите соли и хомеопатията?
-    Хомеопатията действа на принципа на подобието. Което означава, че ако в неразредена форма веществото Belladonna/беладона (например) може да предизвика температура, когато се даде разредено, то ще успее да я понижи. За разлика от хомеопатията Шуслеровите соли функционират според физиологичните закономерности. Което означава, че лечението следи за смущения в правилното функциониране на организма вследствие недостиг на минерални вещества. Появи ли се мускулна треска, се препоръчват Шуслерови соли №7 Magnesium phosphoricum (Магнезиев фосфат), защото спазмите се дължат на дефицита на магнезиев фосфат в организма ни.

Не може ли вместо Шуслерови соли да пия магнезий или калций под формата на разтворими таблетки?
-    При повишена нужда от минерални вещества, каквато е при спортистите например, разтворимите таблетки с магнезий или калций са важна добавка, защото те компенсират загубите на тези вещества. Но те не могат да се сравнят с Шуслеровите соли, чиято основна задача е да подкрепят важните лечебни процеси в организма.

Шуслеровите соли са определяни като „изключително фини”. Какво означава това?
-    За да се получат в съответното разреждане (т. нар. потенция) при смилане и стриване минералните соли се раздробяват изключително фино. Според откритието на д-р Шуслер само така е възможно максималното усвояване на солите от всяка клетка на организма.

Кафето, теинът, никотинът и алкохолът пречат ли на действието на Шуслеровите соли?
-    Наистина, хомеопатията изисква да се откажете от тези и други вещества. Защото при такива високи разреждания като нейните, от изходното вещество не се запазва почти никаква част. При тези т. нар. „високи потенции”, веществата все още продължават да действат възоснова на тяхната информация или вибрация. Но те са толкова фини, че други вещества като кофеин или никотин биха нарушили действието им върху организма. При лечение с Шуслерови соли не е задължително да се отказвате от каквото и да било, защото всяка от солите продължава да съдържа в себе си следи от изходното вещество.

Как да избера подходящите Шуслерови соли за моите оплаквания и как да съм сигурна, че са най- правилните?
-    В справочниците за Шуслеровите соли има описания на различните оплаквания. За да можете да конкретизирате по- точно оплакванията си, препоръчвам да наблюдавате  отделните симптоми и след това да изберете от регистъра най-подходящите соли. Ако те са били правилно избрани, при острите състояния ще се забележи подобрение още в близките няколко дни. При хронични заболявания може да са необходими 3-6 седмици. Ако не настъпи подобрение, значи или заболяването е доста интензивно и трябва непременно да се консултирате с лекар, или не сте избрали правилните соли.

Различна ли е дозировката на Шуслеровите соли при остри и при хронични заболявания?
-    Да. При остри заболявания трябва през първите два часа да взимате по една таблетка на всеки 5-10 минути. След това дозата може да се намали, приблизително до три пъти дневно по една таблетка. При хронични заболявания възрастните и децата над 12 години взимат по 1-2 таблетки 3-6 пъти дневно. Имайте предвид, че всички соли, които се приемат като самолечение, трябва да са с потенция D6. Изключение провят Шуслерови  соли №1, 3 и 11, които се дават в потенция D12.

Наблюдават ли се странични ефекти при приемането на Шуслерови соли?
-    Досега не са били наблюдавани странични действия. Няма и взаимодействия с други лекарства.

Ако личният лекар е предписал антибиотик, мога ли паралелно с това да пия и Шуслерови соли или трябва да изчакам края на антибиотичното лечение?
-    Предписаното лечение в никакъв случай не бива да се прекъсва. Допълнително приеманите соли обаче могат да окажат подкрепа срещу симптомите. Те ускоряват процеса на лечение и намаляват натоварването на организма от лекарствата.

Бременните жени могат ли да бъдат лекувани с Шуслерови соли?
-    Тези соли са най-оптималното решение за бременните жени! Те спомагат за отслабване на оплакванията и стимулират здравословното развитие на детето.

Таблетките подходящи ли са и за диабетици?
-    Диабетиците също могат да пият Шуслерови соли. За тях важно да знаят, че една таблетка съдържа 0,021 въглехидратни единици, а 48 таблетки отговарят на 1 въглехидратна единица.

На какво да обръщаме внимание, когато даваме солите на деца?
- Малките получават Шуслерови соли в същите потенции както възрастните. При децата на възраст под 12 години обаче дозировките са различни: при остри състояния те трябва да взимат по една таблетка на всеки 1-2 часа, при хронични състояния – по една таблетка 3-4 пъти дневно. Бебетата могат да приемат таблетките разтворени в малко вода, като така получената кашичка се намазва върху устните им. Кърмените деца получават солите през майчиното мляко (кърмачката е тази, която приема солите).


 



Калциум флуоратум Сол № 1
Солта на еластичната съединителна тъкан
Солта на:
Съединителната тъкан, връзките и сухожилията, вените и мускулите.
Къде действа:
Калциум флуоратум повишава еластичността на съединителната тъкан и сухожилията, както и подобрява здравината на костите и зъбите. Укрепва вените, склонни към разширение, предотвратява измененията на съединителната тъкан, водещи до целулит, бръчки и стрии. Поддържа тонуса и еластичността на тъканите по време на бременност и предпазва от отоци. Препоръчва се при свръхчувствителност на зъбния емайл.

Калциум фосфорикум  - Солта на здравите кости и зъби
Калциум фосфорикум подпомага растежа и оздравителните процеси на костите и зъбите. Солта е важен помощник при лечението на счупвания и остеопороза.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.

Ферум фосфорикум

Солта за първа помощ на имунната система Солта при:инфекции в началния им стадий


Ферум фосфорикум е задължителна в първите стадии на всички инфекции. Тя подпомага лечението на силното възпалeние, настинките, грипа, раните, ожулванията, порязванията, както и първите признаци на слънчево изгаряне.

Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.
Калиум хлоратум
Солта на лигавиците
Солта на: възпаленията на лигавиците, като хрема, бронхит, гастрит, колит и цистит.
Индикации за нужда от Калиум хлоратум са възпаленията на лигавиците (мукозните мембрани) – болести като хрема, бронхит, гастрит, колит и цистит. Солта изключително много помага във втората фаза на възпалeнието, когато симптомите на заболяването са лесно разпознаваеми.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.
Калиум фосфорикум
Солта на нервната система и психиката
Солта на: ума и нервите.
Калиум фосфорикум поддържа ума в добра кондиция и стабилизира нервната система. Индикации за нуждата от тази сол са умствено, емоционално, психическо изтощение и различни състояния на умора. Подпомага лечението на депресия.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.
Калиум сулфурикум
 Солта при:хронични възпаления и хронични кожни заболявания
Калиум сулфурикум се справя с хроничните възпаления и особено с кожните възпалителни процеси. Много подходяща е при бавно зарастващи рани и за ускоряване на оздравителния процес при възпаления на лигавиците - проблеми с гърлото, с конюнктивите на очите и с носа.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.

Магнезиум фосфорикум
 Солите на крампите и болките
Солта при:крампи и спазми на мускулите – менструални болки, напрежение и блоки в гърба, раменете, болезнени спазми на гастроенестиналния тракт.
Магнезиум фосфорикум е особено необходима за лечението на честите схващания и спазми на мускулите. Подходяща е за мускулни болки - като менструалните, честите схващания на врата, гърба, раменете, спазмите на стомашно-чревния тракт. Помага бързо при стягащо главоболие. Как се према?*:Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.
Натриум фосфорикум  
 Солта на обмяната на веществата
Солта на:метаболизма и при киселини.
Натриум фосфорикум е солта, която регулира киселинно-алкалния баланс в организма и е подходяща при лечението на киселини (Шуслерова „сода”). Ускорява метаболизма, подобрява функциите на отделителната система, извежда излишните течности от клетката. Подходяща е за лечение на киселини, стомашно-чревни оплаквания, спазми на стомаха, свързани с приемане на мазни храни, затлъстяване.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.
Силицея
 Солта на косата, кожата и ноктите
Силицеята подпомага съхраняването на еластичността, здравината и хидратацията на кожата. Индикации за нея са нарушена структура на косъма, косопад, нарушена еластичност на епидермиса, образуване на стрии. Укрепва функциите на кожата и забавя нейното стареене.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.

Натриум сулфурикум
 Солта на отделителната система и детоксикацията
Солта на:процесите на детоксикацията и изхвърлянето на течности
Къде действа:
Натриум сулфурикум подпомага цялостната детоксикация на организма, грижи се за функциите на черния дроб. Солта ускорява изхвърлянето на ненужните течности от организма. Има меко диуретично действие.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.
Калциум сулфурикум
 Солта при гнойни процеси
Къде действа:
Калциум сулфурикум има силно противовъзпалително действие и подпомага растежа на клетките. Индикации за нужда от солта са абцеси, обриви, гнойни пъпки, гнойни процеси, справя се чудесно с лечението на акне.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути преди хранене.
Калциум сулфурикум
 Солта при гнойни процеси.Калциум сулфурикум има силно противовъзпалително действие и подпомага растежа на клетките. Индикации за нужда от солта са абцеси, обриви, гнойни пъпки, гнойни процеси, справя се чудесно с лечението на акне.
Как се према?*:
Таблетките се оставят бавно да се разтопят в устатата. Ако е необходимо, могат да се разтворят в малко вода. Приемат се 15-30 минути прeди хранене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар