сряда, 4 януари 2012 г.

Годжи Бери – малко, червено богатство





Лиций или Годжи бери (както го наричат по света) са плодовете на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Годжи Берито е азиатско растение, член на семейство Solanacea. Името му – “Годжи” идва от китайския език – “gouqizi”. Тези плодове са били използвани още в древни времена. Според старата китайска медицина, лиция способства обогатяването на ИН (ИН/ЯН), тонизират черния дроб и бъбреците, подхранват кръвта и овлажнява белите дробове. В химичния състав на плода са включени 8 жизненоважни аминокиселини (общия им брой е 18), както и редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк, калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен. От гледна точка на витамините, годжи берито съчетава витамини B1, B2, B6, A, E, C. Според последните проучвания, количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в портокалите. Смята се, че това е плодът с най-големи количества витамин C сред всички познати такива до момента. Годжи бери или т.нар. лиций е растение-родственик на картофа, домата и чилито, които принадлежат към семейство картофови. Годжи бери е едно от най-ценените растения в традиционната китайска медицина, поради което е обект и на много научни изследвания относно терапевтичните му качества, методи за отглеждане и т.н.
Едни от най-характерните свойства за този плод са регулиране и подобряване работата на имунната система, значително забавяне на процесите на стареене на тъканите, както и предпазване от злокачествени заболявания. Регулярна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Благоприятния ефект при различните проблеми на хранителния тракт го прави често препоръчвана храна от гастроендокринолозите. Също така Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.
Поради приятния и нежен вкус, плодът бива консумиран както директно, така и като добавка към много рецепти (предимно в суров вид). Препоръчваната дневна доза е около 20-30 грама преди хранене.
Ако се чувствате уморени или отпаднали, имате болка в очите или зрението Ви изневерява, чувствате се недоспали след дълъг сън и нямате желание за нищо, главата Ви боли и можете да чуете ускорения пулс в ушите си, податливи сте и към най-безобидните настинки, сексуалната Ви потентност е намаляла и виждате новодошлите бръчки по лицето и кожата си, която незнайно защо е започнала да старее, то тогава не се чудете, а започнете плодова лиций терапия. За не повече от 2 месеца редовен прием всички по-горе описани симптоми ще са само лош спомен и добрите стари дни ще се върнат отново във вашето ежедневие, още по-енергично от преди.
Годжи Бери е добър адаптоген - адаптогените въздействат терапевтично върху човешкото тяло, укрепват организма и му помагат да се справи по-добре в стресови условия.
Смята се, че годжи бери плодовете съдържат следните хранителни съставки:
  • 6 основни витамина
  • 11 основни елемента
  • 22 минерала
  • 18 амино киселини
  • 8 полизахариди
  • 6 монозахариди
  • 5 ненаситени мастни киселини (essential fatty acids, linoleic acid and alpha-linolenic acid beta-sitosterol and other phytosterol)
  • 5 каротеноиди, вкл. бета каротен, лутеин и др.
  • много phenolic пигменти

Открито е също, че плодовете съдържат калций - 112 мг./100 гр., калий - 1,13 мг./100 гр., желязо - 9 мг./100 гр., цинк 2 мг./100 гр., селен - 50 мг./100 гр., рибофалвин - 1,3 мг./100 гр., витамин С - между 29 и 148 мг./100 гр.

Годжи бери съдържа и много фитохимикали:
 - бета каротен: 7 мг. за 100 гр. сушени плодове
 - Zeaxanthin - до 200 мг. на 100 гр. сушени плодове
 - полизахариди: до 31% от теглото на пулпата
Приложение на Годжи бери в козметиката


Крем за лице с Годжи Бери   

Плодовете на билката Himalayan Goji се използват от традиционната китайска медицина повече от 2000 години, като най-мощното природно средство срещу стареене на кожата. Ежедневна употреба на продуктите Himalayan Goji подобряват клетъчния метаболизъм и ускоряват растежа на нови клетки, които правят кожата по-мека и еластична (Anti-Aging ефект).

В съставките на продуктите Himalayan Goji се включват арганово масло, шипково масло и масло от авокадо, които в комбинация с масло от шеа гарантират, че продуктът е OIL FREE и не съдържа минерални масла. Продуктите Himalayan Goji имат висока проникваща способност и не оставят кожата мазна.

Алое Вера и овлажняващите фактори на Himalayan Goji защитават Вашата кожа през целия ден, ефекта се забелязва още с първото нанасяне, а деликатния парфюм без алергени, ще ви създава усещане за комфорт и свежест.

Продуктите Himalayan Goji са подходящи подходящ и за жени, и за мъже (unisex) и за всички типове кожа. Особено подходящи за зряла кожа.


Може да се използва като основа и овлажняващ крем през деня и като нощна грижа срещу стареенето на кожните клетки. Нанесете дневно, сутрин и вечер върху лицето и шията, като се уверите, че кожата е чиста и суха. Масажирайте с леки кръгови движения, за да се насърчи по-доброто проникване на крема.

Не съдържа парабени, алергени и минерални масла!

Козметичен продукт за външно приложение. Не е изпробван върху животни. Да се съхранява на места недостъпни за деца. Съдържа естествени съставки - да се пази от светлина и топлина.
Продукти с Годжи бери можете да откриете в Derma Expert Studio  и в специализирания козметичен бутик www.spa-expert.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар